staab Architekten

15.12.2016

As the tallest and only office building, this project will be the most striking on Otto-Weidt-Platz, which is the central city square of the Europacity development close to Berlin’s main station. It presents itself towards the square as a large slab while its perimeter building’s height is adjusted to the adjacent residential developments. By foregoing the staggered design as intended in the development plans the building gains an autonomy and clarity without neglecting its contextual integration. The required office space is met by widening the building segment on Heidestraße, which also creates the possibility for combi-offices. The restaurant with its exterior terrace profits from the squares quality while business traffic is handled separately on Heidestraße.
The traditional tripartition of base, middle zone and roof is the design’s underlying principle for the gradual refinement of the façade. The width of the prefabricated concrete elements is reduced towards the top and replaced by anodized aluminum frames. This refinement achieves its most striking effect towards Otto-Weidt-Platz. Here the building’s appearance transitions from a strong base to a finely articulated high-rise façade.

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten