staab Architekten

Expansion of the Max-Planck-Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht (foreign public and civil rights), Heidelberg

2013 – 2017

The Institut für Wissenschaftliche Forschung on the Neuenheimer Feld in Heidelberg will be expanded by the addition of a seminar space, exhibition spaces and staff offices. Together, the three-story extension, a single-story entrance area of the existing building and the reading room for day visitors, define a forecourt that guides visitors to the new main entrance of the institute. The extensively glazed ground level connects the old and the new building across the courtyard and can be used either as an entrance area, exhibition space or as a foyer for the seminar space.
The extension’s anodized aluminum façade characterizes the entrance courtyard and adopts the materiality of the existing building, lending the ensemble a natural elegance with its clear partitioning made of horizontal façade-bands and diversely spaced vertical slats.

Limited realisation competition 1st prize 2010
Team Petra Wäldle, Anna Hüper, Henriette Siegert

Client Max-Planck-Gesellschaft

Start of planning – completion 2013 – 2017

For performance phases 2 – 5, 8 quality assurance

Usable floor area 11,000 sqm

Design team Hanns Ziegler, Lukas Oelmüller, Ove Jacobsen (project management), Leila Reese, Carolin Kuhn, Simon Lehmann, Jule Kuhn-Weidler

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten