staab Architekten

Willy Brandt School, Warsaw

2008 – 2014

The Polish- German Willy Brandt School is located in a developing area of the Wilanow district in south Warsaw. Neither the neighbouring recently built Cathedral nor the surrounding buildings offer an urban frame of reference relevant for the school. The school complex was therefore developed out of the programmatic requirements of an all-day school and the varying needs of the different grade levels.
The property was divided into fields for different activities. The four buildings housing the primary school, secondary school, gym and central functions including the auditorium, dining hall and library echo the geography of the terrain, articulating a diverse ensemble of volumes and outdoor spaces.
The forecourt gives onto the central foyer, which serves as a communication hub and provides access to the different buildings. Directly connected with the foyer are the school administration and management offices as well as the staff room. The auditorium and gym have separate entrances on the outside and can thus be used when school is not in session.

Limited realisation competition 1st prize 2008
Team Jan Holländer, Hannah Jonas, Rita Wirth, Dominik Mohs

Client Deutscher Schulverein Warschau

Start of planning – completion 2008 – 2014

For performance phases 2 – 9

Total costs €18.92m

Usable floor area 5,800 sqm

Design team Hanns Ziegler, Jan Holländer (project management), Rita Wirth, Michael Zeeh, Roberto Aruta, Anja Mathesius, Pia Schreckenbach, Hagen Groß, Dirk Richter, Tobias Steib

Contact architects Caba Groszek Architekci sp.j, Wroclaw


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten