staab Architekten

Augustinerhof, Nuremberg

2008 – 2020

The central location in Nuremberg’s Old Town and an idyllic setting direct on the banks of the River Pegnitz are the hallmarks highlighting the quality of this site. The aim of any urban planning for this area must be to create new buildings whose dimensions are in keeping with the setting and that make its outstanding qualities available to as many users as possible. The idea was to develop a city quarter that would integrate itself unobtrusively and matter-of-factly in the historic Old Town and yet not deny its independent modern identity. 
We therefore opted for an urban architectural figure featuring a gate in sight range from the Old Town’s market square that opens up a space affording a view of the banks of the Pegnitz. It’s not only the passers-by who benefit from this spatial gesture; nearly all users of the new buildings can now enjoy this unmatched setting. The public link to the river and the Karlsbrücke bridge that spans it creates a new urban road network that connects the northern and southern sides of the Old Town bordering the Pegnitz. 
The gate to Winklerstrasse supports the dramaturgy of this new location and underscores the courtyard (“Hof”) situation indicated in the precinct’s name.

Limited realisation competition 1st prize 2008
Team Antje Bittorf, Anna Hüper, Katherina Ortner, Bettina Schriewer, Matthias Tscheuschler

Client alpha Projektentwicklung, Nürnberg

Start of planning – completion 2008 – 2020

For performance phases 2 – 6, quality assurance

Usable floor area 32,000 sqm

Design team Thomas Schmidt, Noah Grunwald (project management), Anna Hüper, Michael Fenske, Tanja Klein, Daniel Angly

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten