staab Architekten

Ansbach University
Lecture hall and administration building

2009 – 2012

As a new, completed element on the university grounds, the building will feature a massive perforated brick façade on all sides to create a dialogue with the existing structures. Its plasticity is emphasised by recessed windows and deep metal reveals. The actual daylight openings are determined by the requirements of the rooms lying behind them and their differing purposes. Oblique reveal panels at the top and to the sides create a new overall image out of these functionally necessary openings in the front plane of the brick façade. The interior courtyard forms the common centre to the facility; this recessed area of the building features floor-to-ceiling glazing, in contrast to the massive perforated façade.
The three-storey structure with its square ground plan, which appears compact from outside, is divided both spatially and functionally by the off-centre interior courtyard into two separate areas for administration and lecture theatres/auditorium. These are developed along the façades of the interior courtyard on both sides.

Commendation from the City of Ansbach 2013
Special Mention – Fritz-Höger-Preis 2017

Negotiated procedure Top rank 2009

Client Free State of Bavaria

Start of planning – completion 2009 – 2012

For performance phases 2 – 7

Total costs €7.74m

Usable floor area 1,400 sqm

Design team Madina v. Arnim (project management), Alexander Böhme, Antje Bittorf, Johanna Bornkamm, Lara Metell | Construction management Dirk Richter (site supervision), Yvonne Stanko, Marcus Ebener, Manuela Jochheim

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten