staab Architekten

Darmstadt University of Applied Sciences
Overhaul and Extension of C10 Highrise

2007 – 2011

The plans here were for the C10 highrise building, built in the mid-1960s, to be architecturally remodelled and technologically upgraded so that it might continue in its emblematic status as sole highrise in the area to announce throughout the city the location of the Darmstadt University of Applied Arts campus.
Each facade was lent a special quality according to the compass direction it faces and its setting within the campus and the city. The southern front, for example, was completely covered with three-dimensional light-metal folding elements functioning as sunshades for the existing windows and allowing for the optimum balance between daylight and sun protection.
The geometric layout of the fixed, low-maintenance sunshades was developed with the help of the Transsolar company out of specifications calculated by simulating the course of the sun. 
The northern, longitudinal side of the building facing the city centre was given an elegant glazed facade of large panes equipped with vertical pilaster strips to shade the slanting rays of the eastern and western sun. 
The vertical light-metal relief on the east and west facades emphasises the upward thrust the narrow sides of the building, reinforcing the optical effect of its proportions.

Deutscher Fassadenpreis (German Facade Award) for rear-ventilated facades 2013
Commendation - German Architecture Prize 2013

Negotiated procedure Top rank 2007

Client Hessisches Baumanagement Regionalniederlassung Süd

Start of planning – completion 2008 – 2011

For performance phases 3 – 8

Total costs €49.2m

Usable floor area 9,650 sqm

Design team Angelika Egner (project management), Daniel Angly, Tassilo Lochocki, Florian Nusser, Marion Rehn, Sandra Lorenz, Anja Mathesius, Hjördis Klein, Per Köngeter | Construction management Dirk Richter (site supervision), Sabine Zoske, Ralf Grubert, Daniel Pleikies, Tobias Steib, Manuela Jochheim, Matthias Hoof, Corinna Wilhelmi, Fabian Weber, Ralf Grubert, Christine Roth, Andreas Kinkeldey, Heide Tietze

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten