staab Architekten

Museum of the Bavarian Kings, Hohenschwangau

2009 – 2011

The former Hotel Alpenrose, set directly on the Alpsee Lake right below the castles Neuschwanstein and Hohenschwangau, is being converted into a new museum dedicated to the history of the Wittelsbach dynasty. This change is visible on the outside primarily through the construction of a new roof atop the one-storey connecting building, the former dining room of the historic hotel. The central new exhibition galleries have been conceived as a filigree steel structure housing a three-nave room layout. While the two outer barrel vaults have been cut away to afford a view of the surrounding landscape, the middle section is dominated by a large exhibition gallery. In the adjacent Hunting Lodge, the exhibition circuit continues across an overall floor area of approx. 1,000 square metres. In the former main building of Hotel Alpenrose, the ground floor will hold a restaurant with a spacious outdoor area on the shore of the Alpsee, while the upper levels will once again be used as a hotel.

Commendation - German Architecture Prize 2013
Architecture Prize 2013 of the Association of German Architects (BDA) in Bavaria, category »Perfection in the Details«
German Steel Construction Prize 2012

Limited realisation competition 1st prize 2009
Team Per Köngeter

Client Schlosshotel Lisl GmbH & Co. KG

Start of planning – completion 2009 – 2011

For performance phases 1 – 9

Usable floor area 3,000 sqm

Design team Hanns Ziegler, Per Köngeter (project management), Daniel Verhülsdonk, Sibel Yilmaz, Sandra Lorenz, Hjördis Klein, Ulf Theenhausen, Sebastian Haufe, Anna Hüper, Fatma Wegner, Johanna Bornkamm, Brigitte Fischer (exhibition design) | Construction management Dirk Richter (site supervision), Tobias Steib, Marcus Ebener, Manuela Jochheim | Rustler Schmid Architekten, Friedberg (Site Supervision)

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten