staab Architekten

Ahrenshoop Art Museum

2008 – 2013

The key to the architectural concept we proposed for the new art museum can be found in the history of the Ahrenshoop artists’ colony. Despite the thoroughly contemporary style espoused by the artists working here, a deep bond with the landscape and the historic building traditions of this region can be felt both in their works and in their homes. The proposed concept therefore represents an attempt to transform this rural building type into a modern museum structure. 
Starting from the image of a group of thatched-roof houses, a constellation of one-room buildings has been developed whose size is based on the particle size of the actual exhibition rooms. With its irregularly corrugated metal facade—reminiscent of the texture of thatching—the building integrates itself seamlessly into its environment and simuntaneously generates a new symbol for this nationally significant museum.

Special Mention A+Award 2014
Iconic Award 2014 »Project of the Year«
Mecklenburg-Vorpommern Building Award 2014

Limited realisation competition 1st prize 2008
Team Antje Bittorf, Katherina Ortner, Johannes Thoma, Anna Hüper, Bettina Schriewer, Matthias Tscheuschler

Client Verein der Freunde und Förderer des Kunstmuseum Ahrenshoop e. V.

Start of planning – completion 2009 – 2013

For performance phases 2 – 8

Total costs €6.4m

Usable floor area 900 sqm

Design team Per Pedersen, Anke Hafner (project management), Sonja Hehemann, Michael Zeeh, Daniel Angly, Marcus Ebener, Hagen Groß, Manuela Jochheim, Zuzanna Kaluzna, Dalia Karg, Dominik Schendel, Sabine Zoske, Nicole Braune (site supervision)

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten