staab Architekten

New Porsche Museum, Stuttgart

On Porscheplatz, which is now mainly a traffic junction, a calm self-contained solitary building with a striking height lends definition to the urban setting. It is set back from the plot boundaries, thus creating an open space which can be used by visitors and which extends into the foyer of the museum.
The exhibition rooms measures 49 x 49 x 19 metres. It is like a stage which can be flexibly adapted for various stage settings. The room contains an inserted spatial sculpture which interprets the "Porsche idea", the main focus of the exhibition as a whole, as a route contained in a built and spatial dimension. The sculpture also acts as an entrance and distribution structure leading to all levels in the various exhibition areas. The spatial sculpture also brings daylight into the interior of the building, and by offering views outside the building in all directions, it helps the visitor to find his way and understand the sequence in the round tour of the exhibition areas.

Limited realisation competition 2nd prize 2005
Team Justus Ettemeyer, Johan Kramer, Johannes Löbbert, Petra Wäldle

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten