staab Architekten

Neue Galerie Kassel

2005 – 2011

The aim of the design is to bring out the special spatial qualities and characteristics of the existing building while developing out of the interior a modern sequence of spaces for the envisioned exhibition themes. This new spatial arrangement is supported by the reorganisation of the inner circulation through the building.
The access to the new gallery is barrier-free thanks to a new combined ramp and stairway leading into the building from the north-east as before, from the “Schöne Aussicht” vantage point. Reconceived as a multi-storey foyer, the entrance hall now unites all three floors directly and tangibly via two diagonally interconnected air spaces. Visitors reach the various areas via two sweeping staircases and a handicapped-accessible lift.
The centre of the building is still formed by the Joseph Beuys and Ulrike Grossarth rooms, surrounded by side-lit galleries and the promenade that completes the circuit through the museum.
On the upper level, the sequence of skylit rooms is to be extended and the lighting quality enhanced through the installation of a modern daylight ceiling.

Negotiated procedure Top rank 2005

Client State of Hessen

Occupants Museumslandschaft Hessen Kassel

Start of planning – completion 2006 – 2011

For performance phases 2 – 8

Total costs €25.0m

Usable floor area 4,150 sqm

Design team Per Pedersen, Jan Holländer, Ayşe Hiçşaşmaz (project management), Anne Kirsch, Jens Achtermann, Antje Bittorf, Diana Šarić, Sibel Yilmaz, Julia Löscher, Sonja Hehemann | Atelier 30, Kassel (site supervision)

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten