staab Architekten

Extension of Nya Nordiska, Dannenberg

2008 – 2010

A company extension project in the historical old town of Dannenberg
The special feature of this task is that the complex functional interconnections of the company's headquarters must be brought into harmony with the historical architectural context and the small units of the old town.
For example, the volume of the new building will be characterised by the style of the surrounding area, with its shed and gable roofs, and cast in its own unmistakeable new form. By taking up the volume of the existing roof forms in the surrounding area and varying their dimensions, a scale is created which is appropriate to each situation.
With its uniform outer facade of reddish anodised metal, the building documents its organisational unity, its coherent design and its contemporary construction. It shows that a production location can also lead to an urban design enhancement in a dense town centre building environment.

Commendation – Deutscher Fassadenpreis (German Facade Award) for rear-ventilated facades 2013
Nike in the category “Fügung” (integration) 2013
Architecture Prize of the Association of German Architects (BDA) in Lower Saxony 2012
Lower Saxony State Award for Architecture 2012

Invited competition 1st prize 2008
Team Madina v. Arnim, Alexander Böhme

Client NYA Nordiska Verwaltungs GmbH

Start of planning – completion 2008 – 2010

For performance phases 2 – 7, künstlerische Oberleitung

Total costs €6.5m

Usable floor area 3,100 sqm

Design team Alexander Böhme (project management), Madina v. Arnim, Marion Rehn, Marcus Ebener, Sabine Zoske, Tobias Steib

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten