staab Architekten

University of Potsdam – Golm Information, Communication and Media Centre

2004 – 2011

On the basis of an overall development and open space concept, the new library building is developed as a solitary cubic structure which displays striking changes in form because of its interior spatial logic and the urban development requirements.
The two access sides of the building dominate the urban setting. A green central axis which begins at Golm station lends structure to the whole of the campus. The building's main entrance faces this central access route. Another entrance is situated at the other end of the building, diagonally opposite to the main entrance; this second entrance serves the southern part of the campus and the central car parks. The diagonal orientation is continued in the interior access structures within the building. Two cascading staircases link the central foyer with the reading areas in the staggered storeys above it. The fundamental architectural theme of the building results from a differentiation between the book storage areas, which have little daylight for climatic reasons, and the bright and airy reading areas. The reading areas form a string-like progression through the building as a spatial continuum, thus preserving the wide variety of atmospheric qualities. Rooms with windows offering a view of the campus alternate with introverted interior reading areas which receive their daylight from skylights. Two inner courtyards spanning the full height of the building provide daylight for the interior access areas and help users to find their way in the building. The large archive areas are situated in the basement.

German University Building Award 2014

Negotiated procedure 2004

Client Brandenburgischer Landesbetrieb für
Liegenschaften und Bauen - Niederlassung Potsdam

Start of planning – completion 2004 – 2011

For performance phases 2 –  8

Total costs €25.89m

Usable floor area 7,250 sqm

Design team Per Pedersen, Dirk Brändlin (project management), Daniel Verhülsdonk, Jens Achtermann, Sonja Hehemann, Sandra Lorenz, Julia Löscher, Anke Hafner, Florian Nusser, Petra Wäldle, Insa Wagner | Construction management Per Pedersen, Birgit Knicker (site supervision), Max Metz, Michael Schmid, Claus Thiemann, Nicole Braune, Lutz Bahle, Hagen Groß

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten