staab Architekten

Albertinum Dresden – Refurbishment and new building for central depot

2004 – 2010

The new depot building is designed as a sort of enclosing roof, a Noah's Ark on stilts, with the added advantage that it will forever be beyond the reach of floods. It is inserted into the centre of the courtyard with two joints to let the light pass through – and mounted on a new lift shaft and two supports behind the existing courtyard façade, leaving the central room untouched and well illuminated. Seen from beneath, this structure is like an illuminated ceiling, creating a fully lit inner courtyard which nevertheless has light spaces at the side of the depot which reflect the natural fluctuations of daylight and the alternation of cloud and sunlight. The volume of the roof, and thus the dimensions of the new structure, can only be seen on closer inspection.
In addition to the entrance on Brühlsche Terrasse, a new visitor entrance is being created on Georg-Treu-Platz. The two entrances will have direct access to the covered inner courtyard, which will underline the role of this courtyard as the central room in the museum. It is the place where all public infrastructure facilities are situated (ticket office, cloakrooms, bookshop, café). A central, wheelchair-accessible visitors’ elevator connects the ground floor with the two upper levels.

Commendation - Architecture Prize of the Association of German Architects (BDA) in Saxony 2013
Commendation - German Steel Construction Prize 2012
Commendation - German Architecture Prize 2011

Limited realisation competition 1st prize 2004
Team Patric Eckstein, Johan Kramer, Johannes Löbbert

Client Staatsbetrieb Sächisches Immobilien- und Baumanagement

Occupants Staatliche Kunstsammlungen Dresden

Start of planning – completion 2005 – 2010

For performance phases 2 – 8

Total costs €45.9m

Usable floor area 2,300 sqm new building / 9,500 sqm refurbishment

Design team Juergen Rustler (project management), Patric Eckstein, Ulf Theenhausen, Sebastian Haufe, Michael Zeeh, Dirk Wischnewski, Birgit Hübner, Tanja Klein, Anja Mathesius, Corinna Moesges, Diana Šarić, Rita Wirth, Helga Blocksdorf, Jens Achtermann, Augustinus Clüsener | Construction management Dirk Richter, Axel Michaelis, Gerd Eder (site supervision), Marcus Ebener, Sabine Zoske, Yvonne Stanko, Tobias Steib, Ralf Grubert, Franz Schommers, Manuela Jochheim, Daniela Gottschalk, Martin Hänig, Urs Krüger, Matthias Döhler, Robert Günzel, Anna Jankovics, , Patrick Neubeck

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten