staab Architekten

University of Augsburg – Institute of Computer Science

2003 – 2009

A public footpath that leads straight through the building has now redefined pedestrian circulation on the campus. The result is an architectural ensemble that creates not only an organisational cross-link with the southern part of the campus, but also a spatial connection. The oblong building is arranged around two courtyards: one is the actual forecourt while the other, located on Level +1, creates space to the rear of the dining hall and connects to it via a bridge. The embedding of the building in its urban context unfolds an organisational logic in the interior as well. The two courtyards carved out of the building block divide it into various sub-centres as organisational units for the various university departments. The most public part of the institute is located in the centre of the building – the multimedia lecture hall. The one-storey offset of the two exterior courtyards, which are linked through the ramp system of the public footpath, is achieved through the rising tiers of the auditorium inside.

Negotiated procedure 2003

Client Freistaat Bayern

Start of planning – completion 2003 – 2009

For performance phases 2 – 8

Total costs €18.4m

Usable floor area 4,000 sqm

Design team Per Pedersen, Birgit Decker (project management), Daniel Angly, Corinna Moesges, Dirk Brändlin, Julia Renfer, Insa Wagner, Oliver Maurer, Daniel Verhülsdonk, Jan Holländer, Sebastian Haufe | Construction management Birgit Knicker, Michael Schmid (site supervision), Helga Blocksdorf, Manuela Jochheim, Jan Faisst, Patrick Neubeck, Daniel Kroninger

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten