staab Architekten

Geisenheim Research Center / RheinMain University of Applied Sciences
Central Laboratory and Institute Building

2004 – 2009

The elongated structure of the new laboratory and institute building forms the spatial end point of the historical campus, and with its portal inside the building it forms the transition point to the agricultural area. And the new building acts as a background to the two old buildings used by the university and connects an existing four-storey laboratory building into the ensemble.
The meandering building varies in its organisational structure - some parts have three rows of functional rooms, others just have two with a central corridor. Cutout sections at the entrances and the vehicle passage to the west and interior atriums enable light to enter the interior of the sequence of rooms. The design distinguishes between the rather technical facade of the office and laboratory facilities and the continuous green facade in the atriums. This tension between a contemporary technical facade and agricultural topics also reflects the content of the vinicultural and horticultural research that is carried out inside the building. 

Limited realisation competition 1st prize 2004
Team Johannes Löbbert

Client Hessisches Ministerium der Finanzen

Start of planning – completion 2005 – 2009

For performance phases 2 – 9

Total costs €17.1m

Usable floor area 3,100 sqm

Design team Angelika Egner (project management), Birgit Hübner, Sebastian Haufe, Marion Rehn | Construction management Dirk Richter (site supervision), Franz Schommers, Michael Schmid, Manuela Jochheim | Consortium ZIG Schneider + Schumacher / Staab Architekten (Site supervision)

Landscape architects ST raum a, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten