staab Architekten

German International School, Sydney

2003 – 2008

The pre-defined topography and the small unit structure of the complex create a compact and varied small school village which provides appropriate rooms and facilities for different uses. The site is crossed by a network of paths which are developed out of the landscape and integrate the access paths to the school premises, thus creating a modelled landscape with outdoor spaces that are offset to match the topography. The access rooms are treated as a sculptural part of the outdoor facilities and designed as covered outdoor spaces. The different areas of the school are then joined to these access rooms.
A central playground, which is reached directly from the vehicle entrance, forms the central distribution point and provides access to all other parts of the school complex. It leads to the main entrance with a small foyer. Close by are the administrative areas and general-purpose facilities such as the library and the recreation room.
Each part of the school – kindergarten, pre-school classes, secondary school, upper school – has its own wing of the building and an associated outdoor area. At the centre of the complex are the subject classrooms and the sports department.

Limited realisation competition 1st prize 2003
Team Petra Wäldle, Daniel Verhülsdonk

Client German International School Sydney

Start of planning – completion 2003 – 2008

For performance phases 2 – 9

Total costs €9.45m

Usable floor area 2.650 sqm

Design team Birgit Decker (project management), Daniel Verhülsdonk, Petra Wäldle, Ayşe Hiçşaşmaz, Johannes Löbbert, Stephan Brodmann, Sebastian Haufe | Construction management Birgit Knicker (site supervision), Nicole Braune, Daniela Gottschalk, Manuela Jochheim | Cracknell & Lanergan Architects (Site supervision)

Contact architects Cracknell & Lanergan Architects, Sydney


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten