staab Architekten

Unversity of Rostock
New institute and lecture hall buildings for the departments of biology and chemistry

1997 – 2002

In accordance with the overall urban planning concept, the two institute buildings develop out of the offset plots assigned to them. The U-shaped building volumes of the institutes create foyers for each department in an ensemble with the respective lecture hall buildings. In structural terms, the buildings are divided into two laboratory tracts which, with their different structures (1 1/2-loaded and triple-loaded) allow for a variance in room layouts and usage. The backbone linking the two laboratory tracts is rendered as a low-slung installation reserved for office use. The buildings are constructed of steel-reinforced concrete with semi-prefabricated ceilings. The facade consists of a fluted brick curtain wall ventilated from behind and, flush with it, an aluminium-and-glass front for the elongated laboratory tract.

Commendation - Landesbaupreis Mecklenburg-Vorpommern 2002
(State Building Award of Mecklenburg-Western Pomerania)

Limited realisation competition 1st prize 1997
Team Frank Fuhrmann, Cornelius Nailis

Client Betrieb für Bau und Liegenschaften Mecklenburg-Vorpommern

Start of planning – completion 1997 – 2002

For performance phases 2 – 6 General planner

Total costs €43.8m

Usable floor area 9,100 sqm

Design team Angelika Egner, Alexander Böhme (project management), Frank Fuhrmann, Corinna Moesges, Birgit Hübner, Martina Pongratz, Raoul Kunz

Landscape architect Ariane Röntz, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten