staab Architekten

University of Heidelberg - construction of the new Bioquant complex

2002 – 2007

The combination of a vertical structure and a single-storey building reflects both the functional requirements of the accommodation and the context of the neighbouring buildings.
The public areas for in-service training and communication are housed in the single-storey structure, which leaves the spatial dominance of trees and vegetation intact. The integrated garden spaces and extended corridors offer a pleasant working atmosphere and places for informal communication.
In the vertical institute building, the inter-disciplinary cooperation between biological research and scientific computing is cast into an architectural form. The laboratory areas and the areas for scientific computing are grouped together and linked via the common access and communication area.

Beispielhaftes Bauen in Heidelberg 2003 - 2010
Hugo-Häring-Preis des BDA Baden-Württemberg 2009
Auszeichnung Guter Bauten, BDA Baden-Württemberg 2008

Limited realisation competition 1st prize 2002
Team Filiz Doğu, Marion Rehn, Madina v. Arnim, Alexander Böhme, Hanns Ziegler

Client Land Baden-Württemberg

Start of planning – completion 2002 – 2007

For performance phases 2 – 8

Total costs €23.31m

Usable floor area 5,300 sqm

Design team Birgit Decker (project management), Daniel Angly, Sebastian Haufe, Corinna Moesges | Construction management Birgit Knicker (site supervision), Michael Schmid, Manuela Jochheim | Hartmann & Hauss Architekten (Site supervision)

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin
Artistic work Christopher T. Hunziker, Zürich


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten