staab Architekten

Gunzenhauser Collection, Chemnitz

2004 – 2007

To take a former bank building, which is worthy of conservation as an architectural monument, and convert it into a museum, first of all the building was stripped down to its load-bearing structure, then simple changes with a clearly visual formal identity were used to develop the specific spatial qualities and organise the building for its new use as a museum. On the ground floor, the former cashier hall with its light ceiling was restored and made into a central exhibition room for temporary exhibitions. The courtyard walls in the storeys above the ground floor were laid free. The windows are covered with transluscent coverings, thus providing even and glare-free daylight in the museum rooms. The structural changes are limited to the walls used for exhibitions, the fittings in the entrance zone and the new internal access structure – a straight staircase which leads to an opening in the fire wall. Here, the new use of the building is also visible from the town, as are the windows which are designed as illuminated display cases.

Architecture Prize 2010 of the BDA Saxony

Survey Top rank 2004
Team Patric Eckstein

Client Gunzenhauser Foundation

Occupants Kunstsammlungen Chemnitz

Start of planning – completion 2005 – 2007

For performance phases 1 – 8

Total costs €9.5m

Usable floor area 3,100 sqm

Design team Madina v. Arnim (project management), Alexander Böhme, Oliver Kampmann, Corinna Moesges, Jens Achtermann, Stephan Ernst, Daniel Angly, Per Pedersen | Construction management Birgit Knicker, Daniela Gottschalk, Max Metz, Franz Schommers, Gerd Eder, Manuela Jochheim | Söllner Architekten; Oskar Söllner, Frank Kotzerke,  Johann Göhler, Matthias Döhler (Site supervision)

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten