staab Architekten

Way chapel, district Dillingen an der Donau

2017 – 2019

Building a way chapel is a rare task. The Siegfried and Elfriede Denzel Foundation has commissioned seven different architects to design wooden chapels as landmarks along a newly created cycle path in the charming landscape of the district of Dillingen.
Our site is situated on a slight slope surrounded by fields. In order to preserve the trees and to emphasize the magnificent view, we erected a narrow tower that is visible from afar. It is made of deep wooden slats that fan out to the sky like a flap of a wing. A path leads to a small platform with a covered bench where visitors can rest and enjoy the view of the landscape and take a peek at the chapel. Upon entering the chapel, one is welcomed by a high space, into which the light enters only subdued, filtered by the deep slats. As the height increases, the space narrows and is finally bounded by the cross of the wooden supporting structure. Depending on the weather, time of day and season, sunlight, wind, rain or snow can fall into the interior of the chapel and keep it in close contact to its surroundings.

Client Siegfried und Elfriede Denzel-Stiftung

Start of planning – completion 2017 – 2019

For performance phases 2017 – 2019

Design team Ulf Theenhausen, Marienne Wissmann (project management), Petra Wäldle, Jamie Queisser, Gerriet Behrens

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Arno Lederer

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten