staab Architekten

Auditorium Building University of Applied Sciences Köln Deutz

2018, one 2nd prize

Due to its location at the entrance to the campus of the University of Applied Sciences TH Köln Deutz and its interdisciplinary offer, the auditorium building is of particular importance.
We chose an integrative design approach that represents the interaction of the design and technical disciplines at the university. The three-story solitaire is glazed on all sides and characterized by its load-bearing structure made of mushroom shaped pillars of varying sizes which give the interior spaces and facades an expressive appearance that radiates far into the campus.
A weather-protected area in front of the recessed ground floor welcomes the students from the various directions on campus, guides them into the open foyer, which is defined by the sculptural pillars and ceilings, and from there to the two central staircases. The wide-span supporting structure provides a robust framework in which lecture halls and seminar rooms can be installed as required. All stairs, elevators and building services are integrated into the mushroom pillars and ceilings, creating great freedom for the allocation and use of the open areas. Airspaces on all floors and roof terraces extend the building’s range of offers and give students various meeting points for learning and relaxation.
The combination of a space-defining, load-bearing structure and flowing space creates a building that provides a maximum of flexibility and yet finds a clear architectural expression for the entrance building of the university.

Limited realisation competition one 2nd Prize 2018
Team Petra Wäldle (project management), Mathis Grahl, David Czepek, Bastian Gerner

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten