staab Architekten

Burg Hülshoff

2018, 1st Prize

The grounds of the Burg Hülshoff (Castle Hülshoff), a water castle from the Renaissance and birthplace of Annette von Droste-Hülshoff, are to be transformed into an interdisciplinary place of literature and culture.
In light of the condition of the existing buildings and the project’s tight budget, we propose deliberate measures to retrofit the buildings and exterior spaces. The selective activation adds a visibly new time layer to the historic complex. At the same time interstitial spaces in the gener- ously dimensioned buildings are created, which can be used for experimental formats and are open for later developments.
All interventions follow a higher design concept. A modular steel skeleton system with freely selectable infills and a concrete floor is carefully implanted into the existing buildings and the exterior space according to the house-in-house principle, providing spaces that can be used for a wide variety of purposes. Depending on the situation and budget, these rooms can be technically equipped and adapted as required. The unique atmosphere of the almost 500-year-old castle complex is to remain perceptible and yet, step by step, new life is to be breathed into the buildings and the outdoor area.

Limited realisation competition 1st prize 2018
Team Petra Wäldle (project management), Sophia Martinetz, Mathis Grahl, Olga Shapovalova, Dinah Fray

Client Hülshoff-Stiftung, Gemeinde Havixbeck


© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten