staab Architekten

School Centre Southwest, Nuremberg

2018 –

The school centre of the Sigmund-Schuckert-Gymnasium and the Peter-Henlein-Realschule will move into a new building, which will be erected next to the existing building from the 1970s during ongoing operations. The building plot is characterized by a large stock of trees and its loca- tion on the edge of a wooded area.

With several buildings offset along the roads, the new building maintains the quality of the green surroundings. Five buildings of different heights mediate between the school centre and the smaller residential buildings to the south, and make the grammar school and secondary school visible as individual elements.
A communal house with the main entrances, the break hall and the auditorium forms the heart of the school. It is positioned at the inter- section of the streets and is flanked by the school buildings of the grammar school and secondary school. Forecourts will be created on both sides of the main entrances to receive pupils from different directions. The ensemble is complemented by two sports halls on the edges, that are connected to the grammar school and the secondary school through the roofs of the schoolyards.
Shared rooms are characterized and made visible by their exposed concrete façade. The façade of the floors with classrooms will be clad with wood panels and have windows with deep reveals for seating. The wooden surfaces continue on the interior as 'user surfaces' marking places for lingering and communication. The new building is designed as a zero or plus energy building.

Limited realisation competition one 1st Prize 2014
Team Petra Wäldle (project management), Peter Tycho Axelsen, Sarah Ruoss, Michael Müller-Vogelsang

Client Stadt Nürnberg

Occupants Schulzentrum Südwest, Stadtteilbibliothek

For performance phases 2 – 9

23,700 sqm

Design team Patric Eckstein (project management), Rita Wirth, Sonja Hehemann, Moritz Grabmayr

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Arno Lederer

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten