staab Architekten

Staatliche Kunsthalle Karlsruhe

2018 – 2025

The listed Kunsthalle on Schlossplatz in Karlruhe is to receive a modern museum infrastructure and to be supplemented by a new building on the neighboring Amtsgericht (district court) site in a second construction phase.
A simple intervention will lay the foundation for the solution of both tasks. The currently unused courtyard of the four-winged building will be lowered by one story and roofed over, becoming the new center of the building. The building, which has grown out of four building phases, is complemented by a new time layer – polished exposed concrete in the base and a slender glass roof placed freely in the courtyard – creating an atmospherically dense and versatile foyer.
The opulent staircase is reached through the main entrance and from there the gallery of the inner courtyard. A wide, open stairway, set at a right angle to the direction of movement, leads visitors down to the foyer and directs their view to the passage that connects the historical and the new building under the street. The varied sequence of spaces, through the high, naturally lit foyer, the vaulted former drawing room and the new undercrossing, leads to the second foyer of the new Kunsthalle, which also has a glazed roof. The visual resemblance of the foyers does not just connect the buildings of the Kunsthalle, but deeply links them to form a unit.

As part of the idea competition, the extension building was outlined as
a clearly defined volume and sign of renewal behind the district court’s grid façade from the 1960s, leaving the historicizing appearance of the ensemble towards the Schlossplatz untouched.

Limited realisation competition 1st prize
2018

Team Petra Wäldle (project management), Sophia Martinetz, Mathis Grahl, Esra Oruç, Svea Hinzmann

Client Land Baden-Württemberg

Occupants Staatliche Kunsthalle Karlsruhe

Start of planning – completion 2018 – 2025

For performance phases 2 – 9

Design team Per Pedersen, Florian Nusser (project management), Marion Rehn, Mathis Grahl

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten