staab Architekten

Chamber Theatre Ingolstadt

2018, 3rd prize

In the realization competition, with a preliminary idea competition, the extension of the neighboring municipal theatre as well as the location and main concept of the new building were clarified.
Our design envisions a flat extension to the rear of the existing municipal theatre which continues the geometry of the existing building and creates a new roof terrace with a view of the Danube.
The new chamber theatre is designed as a solitaire forming a theatre square with the existing building, its polygonal edges relating the open spaces on the Danube and towards the historic city center to each other. The new theatre opens up to the square and park with a glazed foyer running along the entire length of the building. Its interior is charac- terized by a flexibly usable hall bracket. The foyer, auditorium, stage, assembly hall and rehearsal stage can all be connected to form one continuous space which, due to the different ceiling heights of the individual spaces and flexible partition walls, can be used for a wide variety of different performances.

Invited competition 3rd prize 2018
Team Petra Wäldle (project management), Sophia Martinetz, Steffen Rebehn, Svea Hinzmann

Client Stadt Ingolstadt


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Arno Lederer

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten