staab Architekten

Laboratory building for medical genome research, Berlin

2001 – 2006

The laboratory building on the biomedical research campus at Berlin-Buch, with its curving facade, reflects the edge of the nearby woods and follows their contours. The prominent corner of the building containing the main entrance protrudes towards the main road that leads through the campus, and thus clearly marks the end of this road. The building consists of a rectangular laboratory core, which can be seen as a separate structure through open lines of sight from the inside and the outside, and which has office wings at the ends. The curved facade which forms the outer skin consists of narrow upright facade elements arranged at an angle to each other to form a zigzag pattern, and in front of the outer facade of the laboratory wings they form a structure which acts as the parapet for the escape balconies. Internal access within the building is provided by a free-standing staircase in an open atrium reaching up to the roof. Next to the staircase there are groups of rooms to promote the inter-disciplinary exchange of ideas such as conference rooms, rest rooms and small kitchens. 

Negotiated procedure 2001

Client Max Delbrück Centre for Molecular Medicine Berlin-Buch
Member of the Helmholtz Association

Start of planning – completion 2001 – 2006

For performance phases 1 – 9

Total costs €17.0m

Usable floor area 3,550 sqm

Design team Angelika Egner (project management), Birgit Hübner, Marion Rehn, Alexander Böhme, Dirk Brändlin, Sebastian Haufe, Michèle Görhardt, Raoul Kunz, Stephanie Manich | Construction management Birgit Knicker, Dirk Richter (site supervision), Helga Blocksdorf, Michael Schmid

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten