staab Architekten

Concert Hall Munich

2017, 5th Prize

The competition entry responds to the rough atmosphere of the Werksviertel at the Ostbahnhof with a robust, structurally defined building that is made of traditional industrial building materials – concrete, glass and metal. The concert hall is embedded in its context yet at the same time marks its territory that from now on belongs to music. Its glowing front made up of dots of light that flow into the foyer along the ceiling, already signifies that this is where music is celebrated. Still, the building is not elevated above the masses but makes the street level its point of reference. The entire ground level is kept open for planned as well as informal encounters with music. The main concert hall is opened to the foyer just like a shell, a glass horizon bringing it into close contact with passersby and visitors. A playing field is created that can cater to galas just as well as to stand-up performances. The building is turned into part of the city but remains a clearly defined place for music of the highest quality – an institution for music enthusiasts, a temple for concert goers and a motor for its surrounding.

Limited realisation competition 5th prize 2017
Team Petra Wäldle (project management), Simon Banakar, Georg Hana, Jamie Queisser, Franziska Ebeler, Tom Zumdick

Client Freistaat Bayern

Gross floor space 42,000 sqm


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten