staab Architekten

Bundesamt für Strahlenschutz, Neuherberg

2017, 3rd Prize

A long-lasting, sustainable laboratory is planned for the research campus of Neuherberg. The design proposes an extremely compact, highly flexible building structure. Its shelf-like system can react to a multitude of spatial demands of the research area. The building’s clear, elongated shape defines three zones that can be used in various ways, ranging from the traditional laboratory layout with its three distinct zones to an open, flexible landscape. This structural approach is imprinted on the façade. The segments of the structural system can be adjusted to interior demands, whereas the non-bearing prefab concrete elements react to the different directions in order to provide the required solar protection.  

Limited realisation competition 3rd prize 2017
Team Petra Wäldle (project management), Sophia Martinetz, Mathis Grahl, Lisa Blotevogel

Client Bundesanstalt für Immobilienaufgaben

Occupants Bundesamt für Strahlenschutz


© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten