staab Architekten

Domareal Paderborn, New Buildings on Heiersstraße

2016 – 2020

The area between the Domplatz and Heierstraße in Paderborn is to be improved and redefined with the addition of the Diözesanarchiv, residential and administration buildings, as well as a building for the social functions of the Erzbischöfliche Generalvikariats (archiepiscopal vicar-general). The allocated plots are in a distinct location right by the former Immunitätsmauer (wall of immunity) that separated the Domburg from the populace. The staggered terrain and numerous supporting walls expose this past division and the diverse ownership structures on the Domberg. The block walls became an underlying design-theme for the new buildings. They seemingly develop out of the wall along Heiersstraße forming public, semipublic and private spaces. The whitewashed brick facades create a discreet connection between the singular buildings specific to their function. By sensitively placing the gable- and eaves-end buildings the Domplatz and the small Domplatz are linked with the public spaces and paths of the city. The most prominent addition, the Diözesanarchiv, together with the new administration building defines a small city square between the cathedral and Heiersstraße. This square formulates the transition between the cathedral’s baseplate and the former civil city and is enlivened by a transparent reading hall, a café and seating elements.

Limited realisation competition 1st prize 2016
Team Petra Wäldle, Eriona Zeneli, Jannis Petereit, Sönke Reteike

Client Erzbistum Paderborn

Start of planning – completion 2016 – 2020
Design team Dirk Wischnewski (project management), Sönke Reteike, Charlotte Stein, Maria Josa Soler, Nicole Pechardscheck, Lara Metell, Sabine Zoske

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten