staab Architekten

Office building, Erlangen

2000 – 2004

The rectangular structure of the Siemens office building in Erlangen has cutaway sections in its volume which correspond to the urban design of the neighbouring high-rise slab-type building and create two entrance portals. Two prominent, structurally highlighted meeting rooms create an additional vertical sub-division, reflecting the structure of the two-storey buildings on the other side of the road. Office zones with a depth of fifteen metres provide the necessary flexibility in the use of space and are arranged in various staggered configurations through the various storeys.
The double-glazed facade combines the requirements for flexible wall connections on the one hand, and external sun protection on the other hand, so that an independent facade concept is created. Therefore, printed sun-protection glass is used both as an external sun protection device for every second office axis and as a cladding material for the parapets. This creates the appearance of a perforated facade, and after dark this becomes a band-type facade.

Survey 2000
Team Filiz Doğu, Per Pedersen

Client MCM - Grundstücksgesellschaft

Start of planning – completion 2000 – 2004

For performance phases 1 – 5 General planner

Total costs €10.0m

Usable floor area 4,200 sqm

Design team Per Pedersen (project management), Michèle Görhardt, Hanns Ziegler, Klaus Gehrmann, Dag Lars Rümenapp, Anna Barnett-Robisheaux, Dirk Brändlin, Patric Eckstein, Julia Renfer, Babette Schumacher

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten