staab Architekten

Museum des 20. Jahrhunderts, Berlin

The design for the Museum des 20. Jahrhunderts picks up the idea of Hans Scharoun´s Stadtlandschaft, or urban landscape, that creates „a lively order from the low, high, narrow and the wide“. In favor of a largerly roofed ground floor area that interlocks with the surrounding open spaces, the building volume is compressed into three high points that are visible from afar. The staggered volumes of the temporary exhibition, the collection Marzona and of the administration are oriented according to lines of sight from the Potsdamer Straße and the Potsdamer Platz. The intersection of the museum and the public is maximized: all of the museum´s public functions are visible through transparent facades; courtyards and double-height exhibition spaces extend into the public space with display windows and generate sights of the lower exhibition level. Thus an open space for anyone is created in the context of the museum that invites people to linger with partly shady and partly sunny areas.
For the permanent exhibition a complex-orderly spatial arrangement consisting of five different room types was developed, which can be intuitively grasped from the visitors perspective and offers a wide array of options and configuration possiblities to the curators.
The organisational system of the exhibiton spaces establishes the structural and formal framework of the museum, defining the permeable ground floor as well as the building volumes that position themselves in the urban context.

Limited realisation competition Honourable mention 2016
Team Petra Wäldle, Simon Banakar, Franziska Ebeler, Jamie Queisser, Sönke Reteike, Georg Hana, Jannis Petereit

Client Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien, Stiftung Preußischer Kulturbesitz

Occupants Staatliche Museen zu Berlin

Usable floor area 15,400 sqm


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten