staab Architekten

Zentrum für Islamische Theologie, Tübingen

2016 – 2020

The first addition of the university’s planned theological campus will be the Zentrum für Islamische Theologie, which is to be realized next to the existing Theologikum. The design utilizes the steep grade of the long building plot to cluster the campus’ buildings on a connecting base that is embedded in the slope. All of the institute buildings are accessed from paths and spaces on this base, which is level with Liebermannstraße. Large exterior stairs lead up to the plateau from Gmelinstraße and further entrances provide direct access to the base level. The three- to four-story buidings are sensibly grouped to form places and smaller units that are to stimulate a dialogue in the university. They are to fuse with the green space of the adjacent cemetery and the university campus defined by its free-standing clinics and instruction buildings. The first building of the ensemble responds to the Theologikum with an open space that provides enough distance to the octagonal building and links its cafeteria and library with the exterior spaces on the base. The library and large seminar rooms are located on the base level and profit from the solemn atmosphere of the sunken courtyard.

Negotiated procedure 1st prize 2016
Team Petra Wäldle, Ove Jacobsen, Henriette Siegert, Sönke Reteike, Jannis Petereit

Client Vermögen und Bau Baden-Württemberg

Occupants Universität Tübingen

Start of planning – completion 2016 – 2020

Usable floor area 2,500 sqm

Design team Dirk Brändlin (project management), Henriette Siegert, Claudia Trott, Maria Josa Soler, Nicole Pechardscheck, Tom Zumdick, Sabine Zoske, Manuela Jochheim

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten