staab Architekten

Jewish Community Center and Synagogue,
Regensburg

2015 – 2019

The design of the jewish community center and synagogue was to solve two seeming contradictions: The building is to radiate openness, yet at the same time be secured, and is to be integrated into the world cultural heritage historic city center of Regensburg with a contemporary architecture language. A staggered building that unites the synagogue and community center under one roof seizes the liveliness of the old building and surrounding roof scape. The building opens up to the public with differentiated exterior spaces and offers the jewish community versatile interior and exterior spaces.
The synagogue space gets its atmosphere from a wooden shell that lets light pass through, with its warm surface tone muting and transmitting the sun and daylight gradient to the interior.

Limited realisation competition 1st prize 2015
Team Petra Wäldle, Jacob Steinfelder, Sönke Reteike

Client Jüdische Gemeinde Regensburg

Start of planning – completion 2015 – 2019 – 2019

For performance phases 1 – 5, quality assurance

Usable floor area 1,700 sqm

Design team Per Pedersen, Florian Nusser (project management), Jacob Steinfelder, Dirk Wischnewski, Oliver Siebe, Patrick Naumann, Sabine Zoske, Dirk Richter | LF 6-8 Dömges Architekten AG, Regensburg

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten