staab Architekten

Office and Commercial Building on the Opernplatz Square in Frankfurt

This sophisticated office and commercial building, which responds to the heterogenous urban situation on the Opernplatz Square in a detailed manner, is situated opposite the Opera in Frankfurt. In the direction of the historical centre, the building takes on the alignment and eave height of its neighbors, whereas in the direction of the Opernplatz Square and Taunusanlagen rampart, the building is stacked two levels higher and appears as a powerful stand-alone building. In order to fulfill the spatial requirements in light of this distinction, the building was conceived in three parallel zones—a circulatory core flanked by two office space zones. Open staircases expand the retail spaces on the ground floor into the lower and upper levels. Logistics areas were optimised functionally. The facade adaptively references the stone architecture of the historical centre and the surrounding high-rises in a complex manner: the traditional tripartite division into ground floor, central area and top floor is gradually refined and exhibited through a decreased amount of stone, which is replaced by bronze framework set back deep into the facade. The horizontal windows on the ground floor, which is clad in natural stone, are distributed along an approximately square grid of apertures articulated by cornices. This grid is reduced to a series of thin braces on the top floor and lends the facade a delicate airiness with its reflective bronze and glass elements.

Invited competition one 2nd Prize 2016
Team Petra Wäldle, Simon Banakar, Jannis Petereit, Roberto Zitelli, Sönke Reteike

Client Allianz Lebensversicherungs AG


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten