staab Architekten

Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung

2015 – 2021

In adding large exhibition spaces to the Bauhaus-Archiv planned by Walter Gropius, we were able to strengthen the institution’s urban appearance. We chose to place a slender glass tower on the new entrance plateau next to the start of the original architectural promenade at the Bauhaus-Archiv. Leaving the view of the historic building untouched, the highly visible landmark contains most of the museum’s public space. It is characterised by an experimental bearing structure, which symbolises the open, interactive approach of the Bauhaus institution today. The entrance tower and a lower building, comprised of a café and museum shop, offer the museum visitors a lively urban space. Barely visible from the street, the exhibition spaces are embedded in the existing terrain. In descending the steps, you can find the foyer of the new museum and the Bauhaus-Archiv, arranged around an inner courtyard that traces the outline of the existing sunken garden. This is considered to be the heart of the new ensemble. Here you can choose to visit the exhibition space or take a tour through the original building, the most important exhibit in the Bauhaus collection. The plan was to distinguish the materiality of the addition from that of the listed Bauhaus-Archiv, whereas key spaces such as the entrance plateau and foyer should tie both buildings together to create a modern exhibition and conference space.

Limited realisation competition 1st prize 2015
Team Petra Wäldle, Simon Banakar, Eriona Zeneli, Sönke Reteike, Peter Tycho Axelsen

Client Land Berlin
 

Occupants Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung, Berlin

Start of planning – completion 2015 – 2021

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten