staab Architekten

Kindergarten Jerusalemer Strasse, Berlin

2000 – 2002

The urban situation between high rectangular buildings and block development demanded a clear, precise form to give this small building a stability which is necessary in this context.
An open terrace was created to extend the compact building into the garden on the eastern side. This terrace extends through the building and leads to outdoor stairs which link all storeys to the garden and the outdoor play area. Rotating and the simple U-shaped floor plan to offset it from one storey to another creates large courtyard settings on each storey. In the interior, the group areas are reached through spacious corridors. Small play recesses, which have such a low ceiling that only the children can use them, sub-divide the simple rendered facades. The goal of this design was to create not just a decorative building, but a building for play.

Design prize of Wüstenrot foundation, Commendation 2004
German architectural prize for plaster, Commendation 2004

Limited realisation competition 1st prize 2000
Team Thomas Schmidt, Hanns Ziegler

Client DSK Deutsche Stadt- und Grundstücksentwicklungsgesellschaft
Treuhänder und Entwicklungsträger des Landes Berlin

Start of planning – completion 2000 – 2002

For performance phases 1 – 9 General planner

Total costs €3.45m

Usable floor area 1,280 sqm

Design team Madina v. Arnim (project management), Alexander Böhme, Saskia Hoffmann, Per Pedersen | Construction management Birgit Knicker, Nicole Braune, Birgit Knicker, Manuela Jochheim

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin
Artistic work Fritz Balthaus, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten