staab Architekten

School Building for Clay-Schule, Berlin

2016 – 2021

The music-focused Clayschule is one of three pilot schools in Berlin that are to explore new spatial-didactic concepts and sustainable building solutions. The building supports the innovative school concept through a combination of clearly allocated areas and flexible spaces, allowing it to stay adaptive in the future. In a heterogenous environment consisting of commercial zones and dense residential areas the school asserts itself as a strong solitaire. The two-story building is shaped in a subtractive approach: three generous courtyards are cut into the building volume, structuring it and supplying natural light. The school´s communal areas, such as the auditorium, the cafeteria, the full-time areas and the specialized classrooms are located on the ground-level. An interior school street connects all of the communal spaces and open staircases guide the students to the learning clusters on the upper level. The different areas are ordered and related to one another through learning terraces. They are organized according to the different age groups and accompany the students throughout their entire academic path.
Ribbon glazing set deep in the brick facade reflects the inner functions, whereas the incised terraces and courtyards have a simple post-and-beam facade made of wood and glass that characterizes the learning spaces. All materials are distinguished by their robustness, durability and small need of maintenance.

Limited realisation competition 1st prize 2015
Team Petra Wäldle, Sarah Ruoss, Sophia Martinetz, Roberto Zitelli

Client Bezirksamt Berlin Neukölln

Start of planning – completion 2016 – 2021

For performance phases 2 – 9

Usable floor area 12,300 sqm

Design team Hanns Ziegler, Patric Eckstein (project management), Ivan Kaleov, Sarah Ruoss
© Staab Architekten

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten