staab Architekten

Central Repository of the Prussian Palaces and Gardens Foundation Potsdam

2012 – 2017

A central repository for the foundation’s cultural goods is being established near the main railway station in Potsdam and is to receive a sculpture repository in the second phase of construction. The repository supplements the foundation’s research and restoration centre, which is situated at the edge of the Sanssouci palace grounds. Under conditions set by conservationists, the foundation’s works are stored, cleaned in specialised facilities in the event of contamination and appropriated for exhibitions or scientific evaluations. The elongated functional building is located on the former site of the German National Railway’s repair workshop and joins the urbanistic ranks of the surrounding commercial buildings. Asymmetrical gabled roofs and narrow exhaust openings impart rhythm to the repository’s brick facade and lend the building a memorable form. To the street, the facade exhibits a vertically oriented metal cladding with a framed aperture, behind which the entrance area, delivery area and workspaces are located. Fins pick up the vertical pleating on the facade and unite the design elements into a balanced composition. The building, oriented toward passive house standards, is designed for a minimised expenditure of energy and low maintenance requirements. The concrete framework sustains massive ceilings and, depending on the area, 30-50 cm thick limestone infills, which ensure a stable temperature and moisture level. 

Negotiated procedure 1st prize 2009
Team Birgit Hübner

Client  Stiftung Preußische Schlösser und Gärten, Berlin-Brandenburg

Start of planning – completion 2012 – 2017

For performance phases 2 - 8

Total costs 11.7 Mio €

Usable floor area 4,200 m2

Design team Birgit Decker, Johannes Pape (project management), Roberto Zitelli, Eriona Zeneli, Tobias Steib, Claudia Trott, Henriette Siegert, Nicole Pechardscheck, Daniel Angly, Johan Jensen, Sabine Zoske, Laura-Isabell Luy, Manuela Jochheim, Lutz Bahle, Daniel Unterberg

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten