staab Architekten

Design Department, University of Applied Studies Munich

2012 – 2018

The magnificent military building from 1866 was converted and extended for the Design Faculty of the University of Munich. The aim of the con- cept is to restore the building’s lost spatial composition and to adapt it to its new function with only a few creative means.
The extension building establishes the spatial center of the faculty at the intersection of the two axes of movement in the building, the former Ehrenhof, and connects the two wing buildings with a bridge that leads openly through the space. The presentation and event area of the university is planned at this frequented yet concentrated location.
A multiply folded roof, which protrudes over the revolving glass facade, blurs the boundary to the courtyard of the historic building. The historic building and extension face each other confidently without impairing their individual appearance.
The conversion of the historic building is characterized by three mate- rials: a rustic plank floor, built-in furniture made of grey-brown wood-based panels and raw aluminum surfaces on the balustrades and doors. They all have a rough, almost unfinished character and add a powerful, process-like appearance to the white plastered interiors of the historic building. The robust materials offer students and teachers a surface of friction that encourages them to work creatively without imposing a direction.

Negotiated procedure Top rank 2012
Team Petra Wäldle, Veit Eckelt, Ivan Kaleov

Client Staatliches Hochbauamt München 2

Start of planning – completion 2012 – 2018

For performance phases 2 – 8

Total costs €47.9m

Usable floor area 5,200 sqm

Design team Hanns Ziegler, Jan Holländer (project management), Rita Wirth, Hagen Groß, Roman Weingardt, Karin Hübner, Maria Josa Soler, Roberto Aruta, Michael Zeeh, Franziska Behrendt, Christoph Conrad, Dirk Richter, Tobias Steib, Manuela Jochheim, Axel Michaelis, Doris Eckert

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten