staab Architekten

Virtual Engineering Competence Centre, Mannheim University of Applied Sciences

2011 - 2014

The new Competence Centre for Virtual Engineering was built on the campus of the University of Applied Sciences across from the premises of cooperative–partner John Deere. The core of the Competence Centre is a so–called cave that is used for three–dimensional projections of objects and environments, which are experienced by viewers as if they were real. This cave enabled the play between reality and illusion, perception and recognition to become the central topic of design.
In developing the glass facade, the familiar pavilion typology obtains three levels of perception: transparency, reflection and projection. Depending on the lighting conditions outside, the view of the building’s interior either becomes visible, is replaced by the reflection of the exterior environment or is overlain with projections, which are cast on the the window panes from inside. This one–storey pavilion is articulated by different–sized cubes, whose elementary form and dark surface stand in stark contrast to the light–coloured floor and make the pavilion appear as an abstraction of real space. The cave’s structural shell is embedded in the ground and stands out above the pavilion’s roof plane. A visitor area, multimedia room, university office and student workroom supplement the space.

Hugo Häring Award from BDA Baden-Württemberg 2017

Limited realisation competition 1st prize 2011
Team Ivan Kaleov

Client Vermögen und Bau Baden-Württemberg, Amt Mannheim

Start of planning – completion 2012 – 2014

For performance phases 2 – 8

Total costs €1.2m

Usable floor area 400 sqm

Design team Thomas Schmidt, Lukas Oelmüller (project management), Noah Grunwald, Johannes Gotaut, Sabine Zoske, Manuela Jochheim | Hartmann Hauß Architekten, Heidelberg (Örtliche Bauleitung)

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten