staab Architekten

Berlin Institute for Medical Systems Biology

2013 – 2018

The urban cubage for the Berlin Institute for Medical Systems Biology, located on Humboldt University’s future »Campus of Life Sciences« in the Berlin-Mitte district, emerges from the summation of two volumes. With their different heights and angular arrangement, these two volumes form a distinct structure that formulates a forecourt with a new approach to campus. The building’s floor plan seeks to stimulate the interdisciplinary workflow and the communication among the research teams. A negative space, which connects all stories and houses a circular staircase, represents the distinct center of the building, aids in orientation and provides users with a gathering point for communication. The conference rooms, common rooms and kitchenettes are located here. As the scientists conduct research across program and discipline, as well as follow mathematical approaches, the institute combines workstations for classical molecular biology work with workstations for computationally intensive, bioinformatic and theoretical work. The allocation of each type of workstation can vary and be adapted for each team.

Limited realisation competition 1st prize 2013
Team Petra Wäldle, Sarah Ruoss, Annette Leber, Ivan Kaleov, Roberto Zitelli, Carina Kinzel, Georg Hana

Client Max-Delbrück-Centrum für Molekulare Medizin

Occupants Berlin Institute for Medical Systems Biology

Start of planning – completion 2013 – 2018

For performance phases 1 – 9

Total costs €38.9m

Usable floor area 5,450 sqm

Design team Ulf Theenhausen (project management), Jens Achtermann, Sonja Hehemann, Diana Šarić, Brian Cash, Sophie Büchner, Johan Jensen, Fabian Weber, Sylvio Heuer, Sophie Hartmann, Manuela Jochheim

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten