staab Architekten

Musikquartier Kronberg
Chamber music-hall, music academy and hotel

2015 – 2019

The building ensemble is being developed next to the rapid-transit station of Kronberg. It is surrounded by green spaces of the Viktoriapark. The property´s steep slope and the challenge to bring the new buildings into unison with the scale of the surrounding buildings lead to a topographic design approach. The chamber music-hall and the hotel will have a base made of natural stone that emerges from the terrain, whereas the music academy is pushed into the slope edge and appears merely as a stone wall. The stone walls create an exciting alternation of open and enclosed exterior spaces on the way from the trainstation´s forecourt to the interior of the quarter. The hotel at the trainstation marks the beginning of the ensemble with a finely articulated wooden facade and the chamber music-hall at the property´s apex concludes it with a large cantilevering roof. A wide interstice made of glass separates the roof of the concert hall from the stone foundation, which has the tiers embeded in it. The interstice lets the surrounding landscape become part of the hall and lets the warm light of the hall, clad in wood, emenate to the outside.

Limited realisation competition 1st prize 2014
Team Petra Wäldle, Simon Banakar, Sandra Herzog, Roberto Zitelli, Karl Naraghi
Start of planning – completion 2015 – 2019
Design team Hanns Ziegler, Lukas Oelmüller, Dominik Weigel (project management), Sandra Herzog, Karin Hübner, Carolin Kuhn, Simon Lehmann, Ove Jacobsen, Florian Hauss

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten