staab Architekten

Research and Restoration Centre, Potsdam

2009 – 2017

The foundation ‘Preußische Schlösser und Gärten’ is consolidating its collections and workshops on the site of the former ‘Hans-Otto-Theater’ on the edge of the UNESCO world cultural heritage ‘Park Sanssouci’. Integrating the large building volume in its context, respecting the protected views and the historic building, posed a significant challenge.
Referencing historic horticultural structures the motif of a greenhouse was transformed into a distinct shape. The displacement of the individual volumes, which are parallel to the historic building, creates diverse in-between spaces that merge with the northern garden. Staggered heights and gabled roofs mediate between the park and the existing buildings.
A greenhouse façade was used on the north side, bringing natural light to the workshops, whereas the southern façade has typical window openings for office spaces. The historic building plays a significant role in its context and is opened to the neighborhood as the entrance to the research center and as a canteen.

Negotiated procedure Top rank 2009

Client Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg

Start of planning – completion 2009 – 2017

For performance phases 2 – 9

Total costs €25.9m

Usable floor area 5,800 sqm

Design team Birgit Hübner, Birgit Decker (project management), Henriette Siegert, Sonja Hehemann, Thomas Müller, Sabine Zoske, Florian Nusser, Marion Rehn, Eriona Zeneli, Antje Bittorf, Dirk Brändlin, Nicole Pechardscheck, Roberto Zitelli, Carolin Kuhn, Peter Tycho Axelsen, Johan Jensen, Lutz Bahle, Daniel Unterberg, Sylvio Heuer, Manuela Jochheim

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten