staab Architekten

General Renovation of the Landtag in Baden-Württemberg

2013 – 2016

While renovating the landmarked Landtag (state parliament) in Baden-Württemberg — the first construction of a parliament building in Europe after the Second World War — the plenary hall is to be naturally lit and opened up to the adjacent foyer. The building captivates with its uncompromising modern design: behind a large format glazed facade there are open spaces that contrast the introverted plenary hall in the middle of the building. The challenge was to reconcile the desire for improved working conditions with the spatial dramaturgy of the building. Therefore, the glazed openings in the hall walls were placed so that the contrast between the approximately square building with its office zones and the nine-sided hall is preserved. The daylight ceiling in the plenary hall results in an entirely new spatial impression In consideration of the ceiling’s load-bearing behaviour, the plenary hall is made brighter through small openings in the roof plane. Interspersed conical openings enable a direct view to the sky. As a reminder of the old hall, the geometry and proportions of the original wood panelling were adopted in the design of the new surfaces. In order to achieve effective protection from the sun — while at the same time maintaining the exterior impression of the façade — the office zones received a second, interior glass facade, which can be shaded by blinds in the space between the two facades.

Commendation - German Architecture Prize 2017

Hugo-Häring State Prize 2018 from BDA Baden-Württemberg
Hugo Häring Award from BDA Stuttgart 2017
Special Prize »Tageslicht« – Deutscher Lichtdesign-Preis 2018

Negotiated procedure Top rank 2012
Team Diana Šarić, Ulf Theenhausen, Thomas Schmidt, Charlotte Stein, Ivan Kaleov

Client Vermögen und Bau Baden-Württenberg

Occupants Landtag von Baden-Württemberg

Start of planning – completion 2013 – 2016

For performance phases 2 – 8

Usable floor area 7,000 m2

Design team Thomas Schmidt (project management), Marco Ullrich, Noah Grunwald, Jens Achtermann, Dominik Weigel, Ivan Kaleov, Lukas Oelmüller, Sandra Herzog, Johanna Bornkamm, Leila Reese, Hjördis Klein, Florian Nusser, Bettina Schriewer, Tanja Klein, Nicole Lochocki, Julia Berger, Ruben Beilby, Sabine Zoske, Dirk Richter | Ernst 2 Architekten (örtliche Bauleitung)
© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten