staab Architekten

Jewish Museum, Frankfurt am Main

2013 – 2018

The Jewish Museum in Frankfurt is being expanded with a building that will constitute the museum’s main entrance as well as accommodate events, temporary exhibitions and a library. The new building is situated in the former garden of two landmark–status palaces. In order to develop the new building as the museum’s visible address and to preserve the typologies of the solitary palaces, a detached volume was designed, forming an entrance courtyard with the existing buildings and opening out onto the embankments. The older buildings are attached to each other by terraced courtyards between the buildings, which simultaneously consider the museum’s security regulations. The public forecourt is separated from the elevated cafe terrace, covering the foyer that leads from the new building to the older building by means of a sunken intermediate zone. The interior impression of the new building is determined by a negative space, which is formed by the windows of the publicly accessible library and the cafe. The light penetrates the negative space and stages the stair that connects the upper and lower foyers. This stair leads visitors from the event area to the exhibition spaces in the basement and older buildings. Library, cafe, non–lending archive and workshops are organized on mezzanine floors around the courtyard and open out with carefully chosen views onto the landscape. The landmarked buildings are being renovated, relieved of built–in components and are receiving a barrier–free, clearly structured exhibition space.

Limited realisation competition one 2nd Prize 2012
Team Petra Wäldle, Fabian Reinsch, Dovile Kriksciunaite, Veit Eckelt, Georg Hana, Peter Tycho Axelsen

Client Stadt Frankfurt am Main

Occupants Jüdisches Museum Frankfurt am Main

Start of planning – completion 2013 – 2018

For performance phases 2 – 8

Total costs €46.7m

Usable floor area 4,700 m2

Design team Per Pedersen, Anke Hafner (project management), Fabian Reinsch, Zuzanna Kaluzna, Anna Hüper, Leila Reese, Mirjam v. Busch, Thomas Eysholdt, Johannes Pape, Marion Rehn, LIsa-Josephine Göthling, Maike Bodenbender, Patrick Naumann, Georg Hana, Roberto Zitelli, Sabine Zoske, Tobias Steib, Nina Gromoll, Sylvio Heuer, Manuela Jochheim

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten