staab Architekten

Thünen Institute, Bremerhaven

2012 – 2017

In an attractive waterside location at the fishing port in Bremerhaven, a new building has been constructed for the Thünen Institute’s studies in the fields of fishery ecology and sea fishing. The building provides modern, high-performance research facilities making it possible to conduct focused research and promoting communication among scientists from different disciplines.
 The sculptural volume forms a distinctive highlight on the waterfront on its northern side. From a base storey accommodating storage for fishery equipment and large-scale apparatus as well as the aquaculture facility, the sculptural form of the institute rises up with setbacks of varying proportions and heights, housing workspaces for the researchers. A spacious terrace extends towards the water from the building’s base, framed by the conference area and the foyer on the first floor. Large expanses of glass mark out the semi-public and common areas for communication, conferences and the library. The building derives its architectural identity from the interplay between the sculptural form and the vast windows.
The light-coloured metal façade harmonises in its tonality with the low-lying white halls of the fishing port. A compact structure is thus created, which provides ample daylight for all work areas and laboratories along with direct views of the water and the institute’s own research vessels.

Limited realisation competition 1st prize 2012
Team Petra Wäldle, Annette Leber, Amaia Hernandes Mangado, Ivan Kaleov

Client Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung

Occupants Thünen-Institut für Seefischerei

Thünen-Institut für Fischereiökologie

Start of planning – completion 2013 – 2017

For performance phases 1 – 9

Total costs €41.5m

Usable floor area 6,500 sqm

Design team Hanns Ziegler, Dirk Brändlin (project management), Christoph Conrad, Annette Leber, Johannes Gotaut, Franziska Behrendt, Oliver Siebe, Dirk Richter, Sophie Hartmann, Sylvio Heuer, Manuela Jochheim, Laura-Isabell Luy

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten