staab Architekten

Office Building at Schinkelplatz, Berlin

2012 – 2016

On a historically sensitive site opposite the new Berlin City Palace, residential and commercial buildings are to be constructed in Berlin’s characteristic block structure. The office building rounds off the block with a finely detailed, punctuated facade toward the Neuer Kommandantur (New Commandant’s Office). The building clearly displays its contemporary origins and reacts to its historical surroundings in a complex way. The whitewashed facade is furnished with a relief that is reminiscent of historical ground floors, which with each floor increases in subtlety and is articulated by cornices. The windows sit in contoured concrete frames and have smooth borders that merge flush into the facade’s relief texture. Similarly, the reveals of the vertically divided windows and the width of their borders decrease with each floor, which results in a larger percentage of glass. Set back deep in the facade, glazed downlights highlight the variance between the floors and allow for an undisturbed view of Schinkelplatz. On the ground floor, the concept of the window elements is reversed. The large French doors are flush with the interior whereas the transom window is almost flush with the facade. The interplay of these details leads to a carefully wrought, lively facade, which confidently integrates itself into it’s environment.

Realisation competition 1st prize 2012
Team Petra Wäldle, Diana Šarić, Veit Eckelt

Client MVV GmbH & Co

Start of planning – completion 2013 – 2016

For performance phases 1 – 9

Design team Thomas Schmidt, Dominik Weigel (project management), Charlotte Stein, Michael Fenske, Dirk Wischnewski, Cornelius Giacalone, Dominik Müller, Dirk Richter, Sabine Zoske, Fabian Weber, Züleyha Timur, Sophie Büchner, Anna Schneider, Nicole Braune, Thomas Martin, Viktoria Rot, Miriam Rieke
© Marcus Ebener

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten