staab Architekten

Neues Museum, Nürnberg

1991 – 1999

The building site for the Museum of Contemporary Art and Design was in a rear courtyard of small and disjointed units at the edge of the old part of Nürnberg. Therefore, the architectural treatment not only had to deal with the content of the museum, it also had to cope with this unusual urban setting. The image of the cut block solves this project at several levels with a simple architectural intervention. It focuses on the conflict between adaptation and individuality in a historic town structure, the “public disclosure” of the interior of the block and the opening up of the content of the museum to the town. The various parts of the museum are arranged in a collage of building sections and spatial structures, and the cut-out structure discloses them to the visitor.

Architectural prize of the City of Nuremberg 2004
German natural stone prize 2001
German urban design prize, special commendation 2001
Great Nürnberg cultural prize 2000

National competition 1st prize 1991
Team Filiz Doğu

Client Freistaat Bayern

Start of planning – completion 1992 – 1999

For performance phases 2 – 9

Total costs €51.1m

Usable floor area 7,000 sqm

Design team Stefan Reik (project management), Thomas Schmidt, Kathrin Zimmermann, Alexander Böhme, Peter Deluse, Martina Pongratz, Stefan Matthey, Angelika Gaul, Birgit Hübner, Klaus Gehrmann, Mareike Krautheim, Barbara Hubl, Carole Chuffart | BAL (Site supervision)

Artistic work Rémy Zaugg


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten