staab Architekten

Nordostpark Test Centre, Nuremberg

2011 – 2016

The new building housing a test centre for localisation, communication and logistics technology at the Fraunhofer Institute for Integrated Circuits is connected on two sides with an existing testing hall. Following the line of the street, the building volume develops into a freeform, amorphous structure that inserts itself unobtrusively in the green landscape at the rear of the site.
The interior structure, made up of an orthogonal core of measuring and control rooms and a cantilevered office level, develops a spatial tension and facilitates orientation, while also furnishing a number of workplaces enjoying views out onto the natural vegetation. The grouping of the measuring and control rooms allows their technical needs to be supplied in an expedient and economic fashion. The office lane is flexible and can be adapted to fit alternative layout concepts.
The semi-public areas, including a cafeteria, library, seminar rooms and lecture halls, are arranged at foyer level and have wide openings out onto various outdoor spaces or the patio. Centrally placed vertical access, with single-flight stairways, connects the upper floors visually via an open atrium.

Nominee for the DAM-Pries 2017

Negotiated procedure Top rank 2011
Team Petra Wäldle, Henriette Siegert, Rita Wirth, Ivan Kaleov

Client Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung

Start of planning – completion 2011 – 2016

For performance phases 2 – 8

Usable floor area 5,800 sqm

Design team Angelika Egner (project management), Henriette Siegert, Daniel Angly, Matthias Tscheuschler, Ulf Theenhausen, Hao Song, Sabine Zoske

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten