staab Architekten

Haus der Kirche, Augsburg

2011 – 2019

The house of the church is located on a prominently situated site on Ulrichplatz in front of St. Ulrich and St. Afra’s Abbey in Augsburg. The new construction is an ensemble comprised of three buildings—the regional bishop’s office, the church office and the parsonage—which were coordinated with the surrounding historical architecture in regards to volume and scale. The buildings strengthen the square’s spatial boundary and are integrated into the peripheral development of the impressive church complex with their sober facades. Between the church office and the regional bishop’s office, the visitor is led across a small forecourt into the central foyer of the ensemble. The foyer’s dual role as a reception area for the regional bishop, as well as an entrance area for the assembly rooms and administrative office, animates everyday communication between the institutions. The foyer opens to a courtyard at the rear, which is spatially defined by a gallery. Bound by the parsonage, a sheltered exterior space for congregational assembly emerges here. Toward the low–lying Afragässchen alleyway, the new construction steps back slightly in order to allow the residential buildings sufficient daylight, as well as give rise to an elevated terrace in the middle of the Old Town for the community hall and rectories.

Limited realisation competition 1st prize 2011
Team Antje Bittorf, Claudia Trott, Ivan Kaleov, Petra Wäldle, Alexander Böhme

Client Evangelical Lutheran Church in Bavaria

Start of planning – completion 2011 – 2019

For performance phases 2-8

Total costs 8.5 Mio €

Usable floor area 2,800 sqm

Design team Alexander Böhme, Madina v. Arnim, Tobias Steib | Michael Schmid Architekten

Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten